Parohia Precupetii Vechi

Biserica Tuturor Sfintilor

prima pagina

scurt istoric

proiecte

asezamant social

foto

harta

calendar

contact

legaturi ortodoxe

harta sitului

 

 

Scurt istoric

Biserica Precupetii Vechi din Bucuresti, asezata in Str.Toamnei nr. 92 cu hramul  “Toti Sfintii” (sarbatorit in Duminica Tuturor Sfintilor - prima Duminica dupa Rusalii), in urma cutremurelor din 1977 si 1986 a suferit deteriorari ale zidariei, afectand deopotriva si pictura, care necesita consolidari si restaurari in numeroase zone.


Biserica Precupetii Vechi, situata in vechea mahala negustoreasca a fost construita  in 1773 (sub domnie fanariota) de modesti ctitori ai locului: Gheorghe Ieroschi-monahul, Nastase Simioneanu cu sotia sa Minca, ajutat de Tudor, Ioana, Tudora, Petre si alti ostenitor precum Popa Grigorie, Popa Gheorghe, Popa Radu si Maria.


Biserica Preecupetii Vechi a trecut prin vitregia timpului dar s-a mentinut si s-a imbogatit prin lucrarea a multor credinciosi, a multor fete bisericesti, pe care istoricul locasului ii cinsteste cu dreapta recunostinta.


Biserica cere neobosita ingrijire.In 1898 ia a fost reparata, marita si pictata din nou prin osardia epitropului Anton Georgescu, a preotilor Grigorie Dinescu si Ioan Ionescu.
 

Din acel an dateaza si tampla cu icoane pictate de Gheorghe Zograf a carui semnatura se descifreaza pe scena “Cina cea de Taina”, de deasupra usilor imparatesti.


Alte imbunatatiri, adaugiri si repictari s-au savarsit intre anii 1906-1909 prin staruinta preotului Nicolae Popian. Dupa cutremurul din 1940 s-a rezidit turla mare, s-au consolidat peretii si cele doua turle mici, s-a spalat si completat pictura .


Intre anii 1958-1964 s-au refaut reparatii exterioare, s-a introdus instalatia de gaz, s-a refacut pictura cu ajutorul material si binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Justinian al carui chip s-a zugravit in biserica la locul ctitorilor.


Actuala pictura in ulei este opera pictorului Keber si dateaza din 1930.
Infatisarea de acum i s-a pastrat prin 2 interventii succesive: in 1942 au lucrat asupra ei pictorii Dogarescu si Hermineanu  iar in 1964 pictorul Gheorghe Teodorescu-Romanati, ajutata de Constantin Stanescu, preot-pictor.

 

CINE ISI SERBEAZA ZIUA  DE TOTI SFINTII ?

Praznicul Tuturor Sfintilor este o sarbatoare cu data schimbatoare si are loc in prima Duminica dupa Rusalii. Cu acest prilej isi serbeaza onomastica toti crestinii fara sfant in calendar - inafara de cei cu nume de flori (Florentina, Florin) si cei care poarta numele Domnului (Cristian, Emanuel), care au ziua lor de Florii respectiv de Craciun.