PROIECT "TOIAGUL INFRUNZIT"

 

1.7 Justificare
 
Cosideratiuni generale
 
Conformandu-se comandamentului divin al celei de-a 5-a porunci din Decalog - "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie tie" - Biserica isi asuma resposabilitatile ce ii revin pentru apararea valorilor fundamentale care stau la baza edificiului social, pentru ca societatea pe care dorim sa o construim, sa fie o societate morala, prospera, atat din punct de vedere economic, social si politic, cat si spiritual, cu un nivel ridicat de responsabilitate colectiva si individuala, coeziva social si generatoare de oportunitati pentru toti, inclusiv membrilor ei ajunsi la varsta a treia.
Societatea noastra trebuie sa fie capabila sa se dezvolte economic si social, sa fructifice oportunitatile si sa faca fata constructiv si eficient riscurilor, sa isi dezvolte continuu capacitatile si sa activizeze segmentele sociale excluse, pasivizate, cu risc de involutie si de dependenta. Sa incurajeze coeziunea sociala pentru a ajunge la un grad ridicat de solidaritate sociala, in care segmentele excluse social, traind in conditii de deprivare sociala accentuata, sa fie minimizate. In acest sens sunt necesare eliminarea surselor de excluziune sociala, discriminare, promovarea unor mecanisme puternice de incluziune sociala, precum si asigurarea pentru fiecare roman a unui standard minim decent de viata si a accesului la serviciile sociale fundamentale.
 
Daca acesta este modelul de societate in care dorim sa traim, atunci este necesara atingerea urmatoarelor obiective strategice:
l. Identificarea problemelor sociale; dezvoltarea si implementarea de politici si programe sociale, de evaluare si monitorizare a acestora, actiuni in care contributia Bisericii noastre poate fi deosebit de utila.
2. Activizarea fortelor comunitare, a initiativelor colective si individuale, precum si dezvoltarea unei culturi a parteneriatului social, in care Biserica noastra sa joace un rol de mediator.
 
Pentru punerea in aplicare a acestor obiective se impune, printre altele, infiintarea unor centre care sa asigure servicii de cazare si de ingrijiri preventive si medico-sociale cu caracter de asistenta publica, destinate grupelor de persoane cu risc inalt de boala, incapacitate si dependenta, pe primul loc in aceasta categorie situandu-se pensionarii.
In concordanta cu valorile care stau la baza intregii activitati a Bisericii noastre, modalitatile de actiune preconizate vizeaza respectarea urmatoarelor principii:
 
l. Principiul motivarii: in virtutea caruia ajutorul social este orientat catre reinsertia sociala si reabilitarea morala a persoanelor aflate in dificultate, motivandu-le astfel sa-si recapete increderea in Dumnezeu si in oameni. In caz contrar suportul social poate sa adanceasca excluziunea si marginalizarea sociala.
 
2. Principiul responsabilizarii: acesta priveste incurajarea membrilor din diverse comunitati de a-si asuma initierea si promovarea actiunilor de sustinere a persoanelor aflate in dificultate. Fiecare trebuie sa contribuie, in raport cu propriile lui resurse, la solutionarea problemelor colectivitatii.
 
3. Principul implicarii: se refera la dezvoltarea capacitatii comunitatilor - urbane si rurale - de a identifica corect problemele din sfera sociala si de a da raspunsuri efiace, prin implicare persoanelor atat la nivelul individual cat si al familiei si colectivitatii (parohii).
 
4. Principiul dezvoltarii: investitia in dezvoltarea sociala si umana reprezinta instrumentul cel mai eficient in eradicarea saraciei si excluziunii. Aplicarea acestui principiu ajuta la prevenirea/recuperarea cazurilor sociale prin reintegrare, atat pe componenta materiala, cat mai ales pe cea spirituala.
 
(a) Estimarea numarului beneficiarilor directi si indirecti
 
1. Grupul tinta, care se compune din persoane varstnice aflate in evidenta Serviciului Social-Caritate al Arhiepiscopiei Bucurestilor, dupa cum urmeaza:
Un numar de 30 de persoane varstnice rezidente, care vor beneficia de gazduire si ingrijire permanenta si care se incadreaza in urmatoarele criterii:
· nu au locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditiile de locuit pe baza resurselor proprii;
· nu realizeaza venituri proprii sau acestea sunt insuficiente pentru asigurarea ingrijirii necesare;
· nu au familie sau nu se afla in intretinerea unei sau unor persoane obligate la acestea.
· sunt credincioase
· nu sufera de afectiuni psihice
· fara vicii
 
2. De asemenea, de serviciile Asezamantului Social-Filantropic vor beneficia si un numar de alte aproximativ 25 de asistati, persoane varstnice greu deplasabile, cu locuinta in aproprierea Asezamantului, care vor avea acces la serviciul de distribuire a hranei calde la domiciliu precum si la alte programe.
 
3. Somerii - Asezamantul oferind oportunitati de creare a unor noi locuri de munca (bucatar, asistent medical, ingrijitor, personal de paza, etc), in total 18 posturi. (v. Anexa_1)
 
4. Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt membrii societatii, deoarece se elimina aspecte sociale negative ca: vagabondaj, habitatie stradala, abandon familial etc.
 
(b) Motivele alegerii grupului tinta si a activitatilor
 
Conform ultimelor statistici, aproape 22% dintre locuitorii Romaniei sunt pensionari, dintre care in jur de 12% au varste peste 65 de ani. Pe raza sectorului 2 aproape 15% din populatie are varsta peste 65 de ani. Se observa o rata alarmanta a imbatranirii, ceea ce impune creearea si diversificarea serviciilor sociale in acest scop.
Din statisticile existente rezulta ca numarul de solicitari pentru acordarea de protectie speciala in forma institutionalizata este in crestere, majoritatea acestora fiind nerezolvate din cauza lipsei locurilor de internare. La acestea se adauga cazurile disperate de persoane varstnice fara adapost care locuiesc pe strada sau sunt gazduite in diverse spitale. O alta urgenta o reprezinta persoanele varstnice care reclama lipsa hranei, necesitand serviciile unei cantine, fara a se incadra insa in criterile de acceptare a lor la cantinele de ajutor social. Nu in ultimul rand se constata penuria de cluburi ale pensionarilor in care persoana varstnica sa aiba diverse activitati in scopul recreerii, socializarii si refacerii sau consolidarii sentimentului de utilitate sociala.
 
Cei mai multi dintre batrani nu isi pot asigura o existenta decenta si necesita astfel de initiative care sa corespunda cererilor acestora.
Se impune astfel, crearea in primul rand, a unor conditii de gazduire permanenta sau temporara pentru persoanele varstnice care sunt cazate fie in spitale, fie sunt abandonate in propriile apartamente sau chiar in strada.
De asemenea, se impune deschiderea mai multor cantine sociale, stiut fiind ca nivelul de pauperitate al acestei categorii sociale este crescut si ca accesul acestora la serviciile cantinei sociale este dificil, datorita conditiilor restricitive, pe de o parte, cat si al numarului redus de locuri, pe de alta parte.
Se simte acut nevoia unor locatii adresate persoanelor de varsta a treia, al caror numar este in continua crestere, locuri in care acestia sa se poata intalni, sa poata discuta, sa fie informati, sa primeasca consiliere si indrumare etc.
In scopul derularii acestor activitati Parohia Precupetii Vechi are in dotare constructia pe trei nivele (p + 2 etaje) a Asezamantului Social-Filantropic, care va asigura atingerea obiectivelor proiectului.
 
(c) Relevanta proiectului pentru grupul tinta
 
Schimbarile survenire in societatea romaneasca post-1989 au afectat intreaga structura sociala, deteriorand in acelasi timp in mod drastic situatia pensionarilor, categorie sociala lipsita atat de aparare, cat si de un cadru legislativ de protectie sociala adecvata. In acest sens trebuie amintita Legea 17/2000 care asigura dreptul persoanelor varstnice la asistenta sociala. Din pacate acest drept nu poate fi exercitat intrucat numarul centrelor de profil este insuficient - din datele existente rezulta ca sunt numai 174 astfel de centre (incluzand caminele, centrele de ingrijire si asistare, centrele de recuperare si reabilitare neuro-psihica, centrele de integrare prin terapie ocupationala).
Nivelul scazut al veniturilor lor, costurile mari de intretinere a locuintei, costurile mari asociate traiului zilnic, criza sistemului sanitar, au impins categoria sociala a persoanelor varstnice intr-un impas ce pune in evidenta existenta unei probleme sociale majore.
Locuintele batranilor au devenit tinta diverselor acte antisociale, fapt care, corelat cu degradarea valorilor morale caracteristice perioadelor de tranzitie, au dus la aparitia unui numar insemnat de persoane varstnice fara adapost sau de persoane varstnice care nu mai pot suporta cheltuielile vietii de zi cu zi, solicitand in cele din urma internarea in azile.
Numerosi batrani sunt fortati astfel sa se descurce prin forte proprii. In cazul in care acestia nu au posibilitati pentru a putea sa se descurce singuri, sau cu ajutorul rudelor, ei pot fi admisi in spitalele sau in caminele de profil, dar calvarul listelor de asteptare, precum si anumite conditii care trebuie indeplinite, fac ca acest proces sa aiba sanse minime de reusita.
De aceea, nevoia lor de atentie, sprijin si ingrijire creste, avand in vedere si momentele de panica datorate siguratatii si starii de neputinta. De aici apare nevoia permanenta de contact cu lumea exterioara, fapt care-i determina sa apeleze in mod haotic si nejustificat la unitati care nu au competente legate de nevoile lor.
Stilul de viata modern si resursele financiare reduse marginalizeaza accesul persoanelor varstnice la viata sociala.
Familiile tinere prefera sa locuiasca singure, ritmul lor de viata si activitatile zilnice neincluzand si ingrijirea persoanelor varstnice. Exista si cazuri in care batranii preiau o serie de sarcini casnice ale tinerilor, dar acest lucru se intampla numai in cazul in care persoana varstnica nu sufera de nici o afectiune. Si chiar in cazul in care sufera, prefera sa renunte la controlul medical, care presupune cheltuieli din partea familiei, ceea ce conduce la aparitia unor stari tensionale intre membrii familiei.
Daca batranul devine dependent, el nu mai este folositor si atunci este indepartat sitematic de familie si marginalizat. In alte situatii, locuinta persoanei varstnice este utila tinerilor, insa prezenta acesteia devine incomoda si inevitabil este abandonata in strada sau internata in camin.
Listele lungi de asteptare pentru a fi admis in camin, in cazul in care batranul este singur si dependent, dovedesc o nevoie acuta de locuri in camine. De altfel chiar si batranii care au familie deseori nu pot fi intretinuti de aceasta din diverse motive, unica solutie vazuta de membrii familiei si resimtita de persoana in varsta ca solutie finala este internarea intr-un camin.

 

PROIECT "TOIAGUL INFRUNZIT"



ADRESA: Parohia Precupetii Vechi, Biserica Tuturor Sfintilor, str. Toamnei nr.92, sect. 2, Bucuresti, ROMANIA •
TEL.: +(4021) 211 76 25 • EMAIL: prtudorghe@parohia-precupetii-vechi.ro
CONT LEI: RO87RNCB5017000008750001 • TITULAR: Parohia Precupetii Vechi • BANCA: B.C.R. - Stefan cel Mare
CONT EURO: RO34VBBU2511SM000328 2701 • TITULAR: Parohia Precupetii Vechi • BANCA: VOLKSBANK Romania, Agentia SMB - Bucuresti • CODUL SWIFT: VBBU ROBU