SCURTA PREZENTARE
 
P R O I E C T „TOIAGUL INFRUNZIT”
 
ASEZAMANTUL SOCIAL-FILANTROPIC MIXT
de ingrijire si gazduire pentru persoane varstnice
"Acoperamantul Maicii Domnului"

 
Campania pentru Responsabilitate Sociala
 
Programul de atragere a investitiilor in servicii sociale - donatii, sponsorizari, parteneriate

 

Aceasta prezentare face parte din campania lansata in vederea sustinerii financiare a efortului de finalizare a constructiei, mobilarii si dotarii noului corp, precum si asigurarea resurselor pentru acoperirea costurilor de intretinere.

 

REZUMATUL CELOR MAI FRECVENTE INTREBARI
(F.A.Q. SYNOPSIS)

 

CINE SUNTEM

Parohia Precupetii Vechi, Biserica Tuturor Sfintilor - Bucuresti, sector 2, str. Toamnei nr.92, Preot Paroh Tudor Gheorghe – Coordonatorul proiectului.

CE URMARIM

Obiectivul acestui proiect consta in a oferi beneficiarilor - persoane varstnice aflate in dificultate din arealul parohiei si imprejurimi - servicii de asistenta sociala, medicala si spirituala la un standard profesional ridicat si intr-o gama cat mai completa.

CE S-A FACUT

Pana in prezent a fost finalizat si dat in folosinta un corp al Asezamantului Social cu o capacitate de 18 locuri in 8 dormitoare de 1, 2 si 3 paturi, o cantina sociala, o bucatarie si trei grupuri sanitare (cu dus, chiuveta si toaleta), toate complet mobilate si dotate cu echipamentul necesar.

CE SE POATE FACE

In faza actuala se deruleza lucrarile la extinderea cu un corp nou, care va adaposti 5 camere cu 12 paturi, 2 grupuri sanitare, o noua sala de mese de 36 de locuri situata la etajul 1, (cea veche urmand sa devina centru de zi/club/sala de protocol), un cabinet medical, o camera pentru utilaje frigorifice si un spatiu de depozitare la subsol.

CAT COSTA

Valoarea totala estimata pentru bugetul proiectului este de 50.000 euro – pentru finalizarea si amenajarea corpului B si 6.600 euro costuri lunare de intretinere (hrana, medicamente, utilitati, salarii si cotele aferente salariilor).

CARE ESTE CADRUL LEGAL

Infiintarea acestui Asezamant Social vine sa sustina efortul general de asigurare a unei batraneti decente membrilor societatii ajunsi la a treia varsta si aflati in dificultate. Situatia acestei categorii sociale defavorizate a fost reglementata prin Legea 17/2000 care asigura dreptul persoanelor varstnice la asistenta sociala. Din pacate acest drept nu poate fi exercitat intrucat numarul centrelor de profil este insuficient - din datele existente rezulta ca sunt numai 174 astfel de centre (incluzand caminele, centrele de ingrijire si asistare, centrele de recuperare si reabilitare neuro-psihica, centrele de integrare prin terapie ocupationala).

CARE ESTE SITUATIA ACTUALA

Proiectul raspunde unei nevoi reale, generata de cresterea accelerata a ratei imbatranirii - conform ultimelor statistici, aproape 22% dintre locuitorii Romaniei sunt pensionari, dintre care in jur de 12% au varste peste 65 de ani (pe raza sectorului 2 aproape 15% din populatie are varsta peste 65 de ani) - fenomen care va determina in continuare inmultirea alarmanta a cazurilor de excluziune sociala si discriminare pe criterii de varsta. Ceea ce concret insemna batrani abandonati, care locuiesc singuri, lipsiti de suport din partea rudelor si vecinilor.

CE FACE BISERICA

Biserica, ca factor activ de coeziune sociala, vine in sprijinul acestor oameni prin initierea unor proiecte precum cel al Asezamantului Social, care urmareste mobilizarea fortelor comunitatii, a initiativelor individuale si colective pentru dezvoltarea unei culturi a parteneriatului social.

CARE SUNT OBIECTIVELE GENERALE

- asigurarea unui adapost stabil
- imbunatatirea conditiilor de trai si cresterea sperantei de viata a persoanelor varstnice
- asigurarea accesului la servicii sociale si medicale
- reducerea consecintelor abandonului familial si neglijarii de catre comunitate, precum si a vulnerabilitatii generate de marginalizare, fenomen agravat de singuratate si diminuarea capacitatilor vitale
- reabilitarea morala si a respectului de sine

CARE SUNT OBIECTIVELE SPECIFICE

- finalizarea constructiei corpului nou al Asezamantului Social
- asigurarea mobilierului si dotarilor necesare (instalatii sanitare, de incalzire si electrice).
- extinderea capacitatii totale la 30 de locuri si asigurarea serviciilor de ingrijire socio-medicala si spirituala
- accesul unui numar de 25 de persoane din parohie la serviciul de distribuire a hranei calde la domiciliu
- acordarea de servicii de consiliere sociala, psihologica, familiala si spirituala
- integrarea in programe de recuperare socio-medicala si resocializare prin activitati de voluntariat in cadrul Asezamantului Social (activitati individuale si de grup distractive sau in folosul comunitatii)
- constientizarea sentimentului de utilitate si comunitate precum si a importantei vietii active ca factor de mentinere a sanatatii
- asigurarea serviciilor funerare gratuite

CINE ESTE ELIGIBIL

Persoanele varstnice eligibile pentru cazarea permanenta in Asezamantul Social trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- nu au locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura una din resurse proprii
- nu realizeaza venituri proprii sau acestea sunt insuficiente
- nu au sustinatori legali
- sunt credincioase
- nu sufera de afectiuni psihice
- fara vicii
Selectia finala a beneficiarilor se va face pe baza anchetelor sociale care vor cuprinde date privind afectiunile ce necesita ingrijiri speciale, capacitatea de a se gospodari si de a indeplini cerintele firesti ale vietii cotidiene, etc.
 
Doamne ajuta!
 


DATE CONTACT
ADRESA: Parohia Precupetii Vechi, Biserica Tuturor Sfintilor, str. Toamnei nr.92, sect. 2, Bucuresti, ROMANIA •
TEL.: +(4021) 211 76 25 • TEL/FAX: +(4021) 211 76 26
• EMAIL: prtudorghe@parohia-precupetii-vechi.ro
CONT LEI: RO87RNCB5017000008750001 • TITULAR: Parohia Precupetii Vechi • BANCA: B.C.R. - Stefan cel Mare
CONT EURO: RO34VBBU2511SM000328 2701 • TITULAR: Parohia Precupetii Vechi • BANCA: VOLKSBANK Romania, Agentia SMB - Bucuresti • CODUL SWIFT: VBBU ROBU